Hva kan du strikke med håndfarget garn?

Å strikke med håndfarget garn er i utgangspunktet ikke forskjellig fra å strikke med alt annet garn. Håndfarget garn setter et helt eget preg på de strikkede plaggene, og du kan strikke absolutt hva du vil med det.

Typer av håndfarget garn

Semisolid

Dette er håndfargingens "ensfarget". Håndfarget garn vil alltid ha variasjoner som gir det unikt liv. Semisolid garn har imidlertid bare én farge og toner av denne i garnet. Et eksempel er fargen Pumpkin cinnamon rolls under.

 
 

Variert/seksjonert

Her spiller forskjellige farger sammen i ett hespe. Det kan være distinkt forskjellige farger eller farger som ligger nære hverandre i fargesirkelen. Et eksempel på variert garn er fargen Natt i Oslo. Seksjonert garn er også variert, men har klare fargeblokker, som for eksempel fargen Tulipan under.

DSC_00842.JPG

Spettete

Spettete garn har fargeflekker som er spredt over garnet, som fargen Enhjørning. Det kan være én farge eller flere farger. Det kan også være en semisolid eller variert base med spetter, som for eksempel fargen Sommer i skogen under.

DSC06636.JPG

Valg av mønster

Smaken er som baken, og det ser selvfølgelig opp til deg hvordan du vil bruke garnet ditt. Her er imidlertid mine tips for hvordan du får mest ut av garnet ditt.

Til intrikat strukturmønster som for eksempel hullmønster og fletter synes jeg semisolid garn gjør seg best. Subtilt spettete garn kan også være veldig vakkert til dette. Etter min smak blir tungt variert garn for "urolig" til dette.

Spettete garn kan egentlig gjøre seg i hva som helst. Jeg har sett mange versjoner av spettete garn strikket sammen med en tråd pusegarn (som silk mohair), og det synes jeg blir veldig vakkert. Ellers synes ofte vrangsiden av plaggene blir vel så pent som, hvis ikke penere enn, rettsiden dersom det strikkes i glattstrikk. Hvorfor ikke snu genseren med vrangsiden ut, som i Knapper bak-genser?

Variert garn synes jeg blir veldig pent i rillestrikk. Rillene mykner på et vis uttrykket, og gjør at det ikke hoper seg like mye opp ("pooling").

Dersom du ikke vil dempe fargene i garnet eller få mer ut av minihesper eller ditt ene hespe med håndfarget garn, er det en utmerket idé å strikke håndfarget garn sammen med vanlig fabrikkgarn. Bruk for eksempel håndfarget garn i mønsteret på bærestykket i en genser med flerfargestrikk, eller strikk det i striper. Dersom du ønsker deg ufarget garn til å strikke sammen med ditt fargede garn, er du velkommen til å ta kontakt med meg, så finner vi en løsning.

Bytte til annet garn: Strikkefasthet og løpelengde

Dersom du skal bytte ut garnet i en oppskrift, må du først og fremst sjekke om du får riktig strikkefasthet. For dette må du strikke en prøvelapp. Du finner framgangsmåte for dette lengre nede på siden.

Noe annet du må ta med i beregningen er løpelengden på garnet for at du ikke skal sitte igjen uten nok garn til de siste 5 cm av genseren din. Si at du skal strikke en genser som tar 400 g (8 nøster á 50 g) Lille Lerke fra Dale Garn. Dette garnet har en løpelengde på 142 m per nøste, altså 142 m/50 g. Regnestykket blir følgende:

Du trenger 8 x 142 m = 1136 m garn til oppskriften.

Du skal bytte ut garnet med min Merino kasjmir som har en løpelengde på 400 m/100 g. Da regner du som følger for å finne ut hvor mange hesper du trenger:

1136 m / (400 m per hespe) = 2,84 hesper

Du trenger derfor 3 hesper Merino kasjmir til oppskriften.

Før du begynner å strikke

Teste for avfarging

Håndfarget garn kan slippe ut noe farge i vask. Dersom du skal strikke med flere farger i samme plagg, bør du teste for avfarging før du begynner. Dette er spesielt viktig dersom du skal strikke med både lyse og mørke farger. Selv om jeg gjør alt etter boka og skyller garnet grundig etter farging, vil de lokale forholdene i ditt hus (som vannkvalitet og vaskemiddel) kunne påvirke om garnet slipper ut farge hos deg.

  1. Tvinn opp hespet og knytt en snor løst rundt "ringen".

  2. Legg hespet i lunkent vann sammen med en liten klunk av det vaskemiddelet du skal bruke på det ferdige plagget.

  3. Vask hespet forsiktig. Pass på at det ikke floker seg til eller tover seg.

  4. Slipper garnet ut farge? Vask forsiktig videre. Bytt vann om nødvendig. Fortsett til vannet er tilnærmet klart. Da er du good to go!

  5. Vri opp hespet i et håndkle. Heng hespet over armene dine med hendene inne i "ringen". Rist og dra litt i det slik at det retter seg ut. Heng det opp og la det tørke.

Hvis du skal strikke et ensfarget plagg, er det ikke nødvendig å teste for avfarging.

Prøvelapp

Før du begynner prosjektet ditt bør du absolutt strikke en prøvelapp. Dette er nødvendig for å finne strikkefastheten din og er også nyttig for å se hvordan garnet ser ut når det er strikket. Det er veldig kjedelig når det ferdige plagget ikke passer mottageren, og ekstra kjedelig er det når man har brukt skikkelig fint garn.

  1. Legg opp så mange masker du forventer å få på 10 cm, pluss 8 m masker i tillegg. Forventer du å få strikkefasthet på 27 m per 10 cm, legger du opp 27 m + 8 m = 35 m.

  2. Strikk i den strukturen du skal ha på plagget (den strukturen strikkefastheten er målt på i oppskriften). Eksempler er glattstrikk, riller, flettestrikk eller hullmønster. Strikk fram og tilbake om du skal det på plagget, eller strikk rundt om du skal det på plagget (se her for hvordan strikke prøvelapp rundt). Strikkefastheten endrer seg som regel ganske mye med disse to måtene å strikke på.

  3. Strikk til prøvelappen måler ca 12 cm.

  4. Vask prøvelappen på samme måte som du skal vaske det ferdige plagget og la den tørke flatt. Strikkefastheten kan endre seg drastisk etter at plagget er vasket, spesielt på superwashbehandlet garn.

  5. Mål strikkefastheten: La prøvelappen ligge flatt og legg en linjal eller lignende. Strikkefastheten er antall masker du kan telle på 10 cm i bredden. I noen oppskrifter og på noen garntyper er også strikkefastheten i høyden (antall pinner per 10 cm) oppgitt. Mål da også denne.

Alternere hesper

Siden hele fargeprosessen gjøres for hånd i liten skala, vil det være fargeforskjeller mellom hespene. Når du skal bytte hespe, og spesielt om du ser at det er forskjell i fargen, kan der være lurt å lage en glidende overgang ved å strikke annenhver omgang med hvert hespe et lite stykke. I variert og spettete garn, kan du gjerne alternere hesper (strikke annenhver omgang) gjennom hele plagget for å unngå pooling.

Ta vare på det ferdige plagget

Plagg strikket i håndfarget garn bør håndvaskes for å holde seg finest mulig. Jeg anbefaler forsiktig vask med ullvaskemiddel på 30 grader. Sentrifuger gjerne plagget i vaskemaskinen (uten vaskeprogram først - kun sentrifugering) etterpå for å få ut vannet. Alternativt kan du vri det forsiktig opp i et håndkle. Legg plagget flatt i fasong og la det tørke slik.

Du kan selvfølgelig forsøke å vaske plagget på ullprogram i maskin, men dette er på eget ansvar. For superwashbehandlet garn vil dette sannsynligvis fungere utmerket, mens ikke-superwashbehandlet garn kan tove seg selv på ullprogram, særlig ved hyppig vask.